Η Athens Review of Books θέτει στη διάθεση των ερευνητών την καταγραφή των Kαταλοίπων του Εμμανουήλ Ροΐδη από τον Κλέωνα Β. Παράσχο

ο Εμμανουήλ Ροΐδης, σκίτσο του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου

Είναι απαράδεκτο ο Γενικός Γραμματέας (και κατά δήλωσή του Νομπελίστας) να εμποδίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση στα Αρχεία Ροΐδη και Ανδρεάδη, αντί να διευκολύνει την έρευνα και να αποδεχθεί τις προτάσεις για ψηφιοποίηση, επιστημονική ταξινόμηση, καταλογογράφηση και, γενικά, για αξιοποίησή τους.

Η Athens Review of Books θέτει στη διάθεση των ερευνητών την καταγραφή των Kαταλοίπων του Εμμανουήλ Ροΐδη από τον Κλέωνα Β. Παράσχο. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη συστηματική επιδίωξη του περιοδικού, εδώ και πολλά χρόνια, να φροντίσει και να προβάλει το έργο του Ροΐδη. Πολλοί συνεργάτες του περιοδικού συνέβαλαν στο εγχείρημα με αποτέλεσμα σήμερα η ARB να υπερηφανεύεται ότι είναι το μόνο σοβαρό έντυπο που έφερε στην επικαιρότητα, με πολλούς τρόπους, το ροϊδικό έργο. Δυστυχώς στην επιδίωξή της είχε να αντιμετωπίσει μια αδιανόητη εξαίρεση: την Ακαδημία Αθηνών επί Γραμματείας Ζερεφού. Δεν είναι μόνο θλιβερό αλλά και οξυμώρως ειρωνικό, το Ίδρυμα, στο οποίο απόκεινται το Αρχείο και η Βιβλιοθήκη Ροΐδη, και το συναφές Αρχείο Α. Μ. Ανδρεάδη, όχι μόνο να μην αισχύνεται για τον τρόπο που τα «φιλοξένησε» (χωρίς ταξινόμηση, καταλογογράφηση, ψηφιοποίηση), αλλά, επιπλέον να εμποδίζει και την πρόσβαση στο αρχειακό υλικό που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τον Ροΐδη. Η ακηδία του Ιδρύματος (επιβαρυμένη από απώλειες υλικού και πλημμελή φύλαξή του) είναι γνωστή στους ερευνητές, όμως ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από τους εντεταλμένους θεμαφύλακες το γεγονός και ποτέ δεν ασκήθηκε η δέουσα αυτοκριτική. Αντ’ αυτών ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Χρήστος Ζερεφός προβάλλει κάθε δυνατό εμπόδιο στην έρευνα της Athens Review of Books. Και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι επί των ημερών του απειλείται με αγωγή ο διαπρεπής επιστήμονας και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Άγγελος Χανιώτης (διά του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη) γιατί άσκησε επιστημονική κριτική στα ελληναρολογήματα του πολιτικού μηχανικού Α. Κουνάδη για την προέλευση του ελληνικού αλφαβήτου! (βλ. https://bit.ly/3q34k4q ).

Είναι απαράδεκτο ο Γενικός Γραμματέας (και κατά δήλωσή του Νομπελίστας) να εμποδίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση στα Αρχεία Ροΐδη και Ανδρεάδη, αντί να διευκολύνει την έρευνα και να αποδεχθεί τις προτάσεις για ψηφιοποίηση, επιστημονική ταξινόμηση, καταλογογράφηση και, γενικά, για αξιοποίησή τους. Για να αποσπάσει δε την προσοχή και να αποφύγει την κριτική καταφεύγει σε παιδαριώδη ψεύδη και συκοφαντίες κατά της ARB, εκθέτοντας όλη την Ακαδημία. (Βλ. https://bit.ly/3q1CHIW ). Πάλι καλά που βρήκαν κάποιον εγγράμματο και διόρθωσε –μετά από δική μας επισήμανση– στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας τον… Ρομίδη και τον Πετροκκίνικο (Ροΐδη και Πετροκόκκινο).

ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗ

Κλέων Β. Παράσχος

https://bit.ly/3w3UyTj