Editorial: Φόλα στα ζώα -Ένας ακλόνητος παραδοσιακός θεσμός

Του Στράτου Φουντούλη

Θα προτιμούσα να επιχειρήσω τη σύνταξη προλόγου του είδους:

«Άνθρωποι σαν και την αφεντιά μου δεν είναι ποτέ ευτυχισμένοι, παρακαλώ να καταγραφεί στα πρακτικά ότι, τέτοιοι άνθρωποι δεν χρειάζονται «τη συμπόνια κανενός»• διότι αποχωρούν από αυτόν τον μάταιο κι ευτυχή τόπο με μιαν εκπληκτική ευχέρεια, κι όταν λέτε σε έναν τέτοιο άνθρωπο ότι οι τοίχοι του χώρου που έχει επιλέξει ως κατοικία είναι λευκοί, γυμνοί• τέτοιοι που• φέρνουν στο νου τοίχους ψυχιατρείου –να ξέρετε ότι δεν αποκλείεται να λάβετε πληρωμένη απάντηση του τύπου: Οι ζωγραφιές μου κρέμονται στους τοίχους της ψυχής μου, τα βιβλία μου καταλαμβάνουν τα ράφια της ψυχής μου, η μουσική μου παίζει στο απέραντο στάδιο της ψυχής μου. Εάν μετά από απαντήσεις του είδους, ενός ανθρώπου του είδους, σεις επιμένετε στην άποψή σας ότι παραμένει άκαρδος• μην  αποκλείετε το γεγονός ότι και η καρδιά του ίσως, κάπου• σε κάποια από τις αμέτρητες σπηλιές της ψυχής του• μέσα κρύβεται…»
Θα μπορούσα να συνεχίσω στο ίδιο ύφος ή να επιχειρήσω να ταξιδέψω σε θάλασσες και σε πελάγη πιάνοντας το νήμα από έναν φοβερό πειρατή, να ζήσω το φόβο του πολιορκημένου Σελήμ Εουταμή, να χαθώ στα περιβόητα σοκάκια του Αλγερίου κάπου στις αρχές του δέκατου-έκτου αιώνα τότε που το Αλγέρι ήταν ακόμη μικροσυνοικισμός προσφύγων της Γρενάδας υπό την προστασία του Πέδρο της Νοβάρας ή κάτι ανάλογο τέλος πάντων• μόνο που έρχονται στιγμές που αναλογίζεσαι αυτό που συμβαίνει γύρω σου. Δεν θα μιλήσω για τη οικονομική κρίση, ούτε για το Γολγοθά του μέσου εργαζόμενου για επιβίωση –ίσως στο άμεσο μέλλον, να γίνει κι αυτό…
Θα μιλήσω για κάτι λιγότερο ποιητικό: για τα τρία νεκρά από φόλα, τουμπανιασμένα γατάκια στις άκρες των πεζοδρομίων. Έπεσαν στην αντίληψή μου τις τελευταίες μου μέρες στην Ελλάδα, σε συνοικία των βορείων προαστίων της Αθήνας… το γεγονός αυτό, μετά από το αρχικό, φυσικό ενστικτώδες σοκ που ένιωσα, το συνέδεσα και με τη παντελή απουσία νιαουρισμάτων τις τελευταίες μέρες, το συνέδεσα επίσης με τη δυσοσμία «ψοφιμιού» που τόσο έντονα ερχόταν από το απέναντι –φίσκα στα σκουπίδια- παρατημένο σπίτι με το οικόπεδό του –από εκεί ερχόταν η ανυπόφορη οσμή. Δηλαδή κάποιος ή κάποιοι κατάφεραν, «δουλεύοντας» συστηματικά να πράξουν μία μίνι γενοκτονία ζώων της γειτονιάς –ίσως και σκύλων μιας ολόκληρης της περιοχής –ποιος ξέρει, είναι πολύ πιθανόν σε μια χώρα όπου η φόλα στα ζώα αποτελεί παραδοσιακός θεσμός εδώ και πολλές δεκαετίες.
Διαβάζοντας τα πληθώρα περιστατικά δηλητηριάσεων ζώων (μέχρι και σε αρκούδες βάζουν φόλες), το φαινόμενο τελευταία βρίσκεται σε εξαιρετική… άνθιση και δείχνει το μέτρο πολιτισμού του μέσου πολίτη που ακόμα και εάν στην πλειοψηφία του, δεν διανοείται να δηλητηριάσει ζώο ή δεν βάζει φόλες, προσπερνά το γεγονός σιωπηλά συνεχίζοντας αδιάφορα τη πορεία στη ζωή, ανάμεσα στη βρομιά χωρίς να διαμαρτύρεται.
Πόσο τυχαίο είναι το εύρος της διαφθοράς, κυρίως η γενικότερη λαϊκή σιωπή ή ανοχή αυτής της νοσηρής πραγματικότητας σε όλο το (οριζοντίως και καθέτως) κοινωνικό φάσμα με τις δηλητηριάσεις οικόσιτων ή μη, ζώων. Μπορεί κανείς όλα αυτά να τα αποσυνδέσει από επαίσχυντες πράξεις όπως δηλητηριάσεις ζώων; Με την γενικευμένη «αθώα» omerta της διαπλοκής σε όλες της δημόσιες υπηρεσίες, σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς. Ούτε η ελλιπή λειτουργία της Δικαιοσύνης –η γενικευμένη ατιμωρησία μπορεί να θεωρηθεί γεγονός άσχετο.
Η κοινωνία μας είναι σε μεγάλο βαθμό άρρωστη. Νοσεί βαθύτατα, σε όλα τα επίπεδα, πρωτίστως ηθικά και πολιτισμικά. Η κρίση η πολιτικοοικονομική δεν είναι παρά απόρροια αυτής της γενικευμένης ηθικής σήψης.

©αγριμολόγος