Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Γενόσημα ―Κυκλοφορεί [αποσπάσματα]

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Γενόσημα, πεζά ποιήματα ― ΑΩ εκδόσεις

ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συλλογή ΓΕΝΟΣΗΜΑ περιλαμβάνονται 49 ποιητικές ολότητες με περιορισμένο (μονοψήφιο πάντα) αριθμό πεζών ποιημάτων η καθεμία. Το σύνολο των ποιημάτων είναι 278. Οι αριθμητικοί συνειρμοί είναι ποικίλοι μα πάντως όχι από πρόθεση. Οι ολότητες αυτές εκκινούν από μια αφορμή ( πχ. μία κοινωνική συνθήκη, μια διερώτηση ή ένα συντριπτικό συναίσθημα) και αναπτύσσονται εγκαθιστώντας μια διαλεκτική συνύπαρξη ανάμεσα στα ποιήματα και τους τίτλους τους. Τα ΓΕΝΟΣΗΜΑ οφείλουν τη δομή και τη γραμματολογική τους υπόσταση στην ομορφιά των Μαθηματικών και της Φιλοσοφίας της Γλώσσας και αποτελούν φόρο τιμής στο Tractatus Logico-Philosophicus του Λούντβιχ Βίτγκενστάιν καθώς και στην εικαστική ιδιοφυία του  Αύγουστου Ζάντερ, φωτογράφου – ποιητή της εικόνας και εκφραστή της Νέας Αντικειμενικότητας στην φωτογραφική τέχνη.

Στη φωτογραφία του εξωφύλλου της συλλογής, με τίτλο Νεαρή Μητέρα Μεσαίας τάξης, ένας ξανθός και κατάλευκος άρειος γόνος συνυπάρχει με έναν κατάμαυρο σκύλο ράτσας εκατέρωθεν της Μητέρας. Ο χρόνος στο βλέμμα τους – όπως συμβαίνει με όλα τα πορτρέτα του Ζάντερ, ατομικά ή ομαδικά – είναι παντοτινός· περιέχει τις εκδοχές, τα γεγονότα, τους έρωτες, τον θάνατο που θα ακολουθήσει και είναι χαρακτηριστικός μιας τάξης ή των τάξεων από όπου τα πρόσωπα προέρχονται. Αναδύεται, επίσης εκεί, η Υπόσχεση ενός κράτους να εκπληρώσει στο έπακρο της προσδοκίες των πολιτών προς μια ουτοπική ευημερία καθώς και η – σχεδόν αναγκαστική – εμπιστοσύνη αυτών προς την κρατική αυθεντία. Για αυτό ακριβώς η δουλειά του φωτογράφου απογειώνεται την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Εκεί η Υπόσχεση, για μια ισότιμη – με την αριστοκρατία – Κανονικότητα, αναπνέει μέσα στις τυπωμένες επάργυρες ζελατίνες στα πορτρέτα του όπου απεικονίζονται οι αγρότες, οι εργάτες γης, οι βιομηχανικοί εργάτες, το εξαθλιωμένο προλεταριάτο, οι τσιρκολάνοι των πανηγυριών και οι αρτίστες. Κι ετούτη η Υπόσχεση, παραπέμπει στη μέθοδο με την οποία ένα Γενόσημο φάρμακο υπόσχεται ότι θα διαμοιράσει τη δραστική του ουσία: με τρόπο λαϊκό.

Ο Αύγουστος Ζάντερ (καθώς και το «μεταμοντέρνο» του ανάλογο, η Νταϊάν Άρμπους) αποτελούν – ταυτόχρονα με  τον Αντόνιο Πόρτσια, τον Γουόλτ Γουίτμαν και τον Μάρκο Μέσκο – αισθητικούς ταγούς της συλλογής ΓΕΝΟΣΗΜΑ καθώς η πίκρα της ύπαρξης, η απόλυτη μοναξιά και η καθαρότητά της, η απελπισία των κορμιών εντός του δοθέντος περιβλήματος, η αγάπη προς την ετερότητα και η αποστροφή προς την επεμβατική «γλυπτική» των δομών (πολιτικών, κοινωνικών, θρησκευτικών και άλλων) στους ανθρώπους, στην ιστορία, στη φύση, στην ίδια τη ζωή, μνημονεύονται εκεί με πάμπολλους τρόπους. Ταυτόχρονα τα ποιήματά της συλλογής σχολιάζουν αυτό ακριβώς: πώς η Νέα Αντικειμενικότητα αντικαθίσταται σιγά σιγά από την Υπόσχεση προς μια Νέα Κανονικότητα που λειαίνει τις αιχμές και τις αντιθέσεις, ομογενοποιεί και συναρμόζει τις διαφορετικότητες (με την πειθώ, με τον νόμο, ή και με το στανιό). Κι όλοι γνωρίζουμε προς τα πού οδήγησαν οι υποσχέσεις της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης για τέτοιου είδους κανονικότητες._

αυτοαναφορά

Για χρόνια γερνάει η ζωή σου πριν καν γεράσει μέσα σ’ εκείνο το ζαρωμένο ποντίκι που υπήρξε ο φόβος σου να υπάρξεις.

η σπουδή των ταπεινών

Μεγαλύνεσαι όμως στη σπουδή των ταπεινών· μ’ ένα απλό συναξάρι πλαγιάζεις μα ξυπνάς μονογραφία ουτοπικής χειρουργικής.

η άυπνη γαρδένια

Ώσπου κάποτε κι οι ψαλιδιές στομώνουν από την υπερβολική βλάστηση· είναι τότε που ο έρωτας φοράει την άυπνη γαρδένια του.

η δίψα

Κι είτε από έρωτα είτε από απόγνωση κορυφώνεται η δίψα σου ενώ υποκρίνεσαι την κοίτη.

το φρέσκο κυδώνι

Όμως εγώ, ο παντοτινός σαλός σου, αιώνια θα σε ρυμουλκώ στις όχθες μου – κι ας γίνονται οι πέτρες σου υφάλμυρα δάκρυα του Σπρέε – έως ότου ξυπνήσει στο κορμί μου απ’ την αρχή εκείνο το φρεσκοκομμένο κυδώνι της Ανάστασης.

ένα δοκίμιο της έκτασης

Η κατάληξη  δεν μπορεί παρά να είναι εκτατική αφού – ναι μεν το τέλος δείχνει ένα όριο μα – τα πάντα είναι ατέλειωτα και αεικίνητα· το δροσερό αεράκι είναι μια κατάληξη· ένας ειρμός που άρχισε μα του χρωστάμε να τελειώνει. Όσο όμως υποστατεί, παραμένει, εν δυνάμει, ατέλειωτο.

η έκταση των όρων, έκταση των ορίων

Η έκταση, για να επιτραπεί, πρέπει τα όρια διαρκώς να επανορίζονται. Σκοτεινός περιμένει στην Πύλη, με τη Γαλάζια Κουκούλα του γεμάτη ελεύθερο χρυσάφι, αυτός που όλα τα ορίζει. Και το κλειδί του είναι φτιαγμένο από έρωτα.

έρωτας ο αόριστος

Όμως ο έρωτας είναι Αόριστος· όπως ένα λαμπρό πρωινό που είχε υπάρξει στα δόντια τού χρόνου αμέσως μόλις ένα κορίτσι με θαμπά ροδομάγουλα συναντήθηκε με μιαν έξαψη αψιά, γεμάτη ήλιο. Έκτοτε έρωτα τον ονομάζει· αόριστο έρωτα.

έρωτας ο υπερσυντέλικος

Η απάντηση όλων είναι άλλωστε, ο έρωτας. Για τα όριά του να μην αναρωτιέσαι. Όλα έχουν υπάρξει εντός μιας απεριόριστης εκδοχής όπου αγαπάμε κι αγαπιόμαστε σαν μέλισσες, εις γάμου κοινωνίαν με ολόκληρη την κυψέλη. Μια τέτοια στιγμή ζυμώνουμε για πάντα. Όσο διαρκεί το δικό μας «για πάντα».