Γιώργος Κ. Μπουγελέκας, Ο εγγονός της Άννας

Από τις εκδόσεις Κέδρος

Αθήνα 2012. Ο Ιάκωβος, ο μικρός εγγονός της Άννας, Εβραίας που γλίτωσε από τις θηριωδίες των Ναζί, γοητεύεται από τα συνθήματα και τις πρακτικές των σημερινών οπαδών τους.

Αποφασισμένη να τον προστατεύσει, η Άννα θα του μιλήσει για την Ιστορία.

Με οδηγό τις αναμνήσεις της, μέσα από την πορεία της στις γειτονιές και στους δρόμους της Αθήνας, ξετυλίγονται πτυχές της ιστορίας των Εβραίων στη διάρκεια της Κατοχής. Οι διώξεις τους, οι πλαστές ταυτότητές τους, η συμμετοχή τους στο ΕΑΜ, η στάση του ραβίνου Μπαρζιλάι, ο ρόλος του αρχιεπίσκοπου Δαμασκηνού, τα αρχεία της Συναγωγής, τα Δεκεμβριανά. Το χθες συνδέεται με το σήμερα, καθώς στα χρόνια της κρίσης επιστρέφει ο εφιάλτης του νεοναζισμού. H Άννα με τις αφηγήσεις της προσφέρει στον εγγονό της μαθήματα ζωής και ανθρωπιάς.

O Γιώργος Κ. Μπουγελέκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 από γονείς Μικρασιάτες. Αποφοίτησε από το Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών.
Σπούδασε Μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Παιδαγωγικών στο ΕΑΠ. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός.
Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων Διαβατήρια (1η έκδοση Δωδώνη, 2011· 2η έκδοση Ηλιαία, 2013· 3η έκδοση Κέδρος, 2019), Ονειρική παρανομία (Ταξιδευτής, 2014) και το μυθιστόρημα Ο εγγονός της Άννας (1η έκδοση Κέδρος, 2017· 2η έκδοση, 2018).

Σε πολλά σημεία του το μυθιστόρημα είναι πολύ συγκινητικό και δραματικό. Παρόλα αυτά η γραφή του είναι εύκολη, στρωτή, χωρίς συγγραφικούς ακροβατισμούς και επιτηδεύσεις.
vivlio-life, 02/01/2019
https://bit.ly/2QhpqHH

Δεν είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Γιώργου Μπουγελέκα, καθώς μας έχει χαρίσει και άλλα εξαιρετικά βιβλία. Αυτό, όμως, είναι το καλύτερό του. Το διάβασα πραγματικά με μια ανάσα, μέσα σε μια μέρα. Είναι ένα βιβλίο που, όταν το αρχίσεις, δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.
Τόνια Τσιτσοβιτς, Η Αυγή, 18/03/2018
http://avgi-anagnoseis.blogspot.gr/2018/03/blog-post_43.html

[…] με το τελευταίο μυθιστόρημά του μας προσφέρει ένα μάθημα Ιστορίας με καθαρή πολιτική ματιά και ερευνητικό μόχθο, αλλά και με μια αγαθότητα που στεφανώνει τους πρωταγωνιστές της ιστορίας του εντέλει ως μήνυμα αποδοχής του Άλλου και αγάπης.
Έφη Γιαννοπούλου, H Eποχή, 04/02/2018
http://bit.ly/2FLrmTW

Γιώργος Μπουγελέκας: «Η σιωπή τρέφει το θηρίο»
Πόλυ Κρημνιώτη, Η Αυγή, 24/12/2017
http://www.avgi.gr/article/10812/8614644/-e-siope-trephei-to-therio-#