Γιάννης Κατσίκης, O Γραικός Θαλασσοπόρος Χουάν ντε Φούκα ―ΑΩ εκδόσεις
Το ιστορικό μυθιστόρημα εκτός από την απόλυτη αφοσίωση που απαιτεί για να γραφτεί, χρειάζεται και τόλμη. Θεωρώ πως είναι το πιο δύσκολο είδος γραφής καθώς ο συγγραφέας, πρέπει να ακολουθήσει τα ιστορικά γεγονότα μέσα από την όποια υπάρχουσα βιβλιογραφία.
Τόλμησε ο συγγραφέας, αφοσιώθηκε και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Διαβάζω ένα υπέροχο βιβλίο κι ευχαριστιέμαι ως αναγνώστης ετούτο το υπέροχο ταξίδι. Μαθαίνω για την εποχή που εξελίσσεται ο μύθος μέσα από μια φανταστικά λογοτεχνική ανάπτυξη των συμβάντων, χωρίς να ξεπερνά την ιστορική πραγματικότητα.
Ο συγγραφέας έχει καταφέρει να ισορροπεί το γεγονός με την αλήθεια, όπως έχει συμβεί στην καταγεγραμμένη ιστορική του διάσταση.
Εδώ θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης πως πρώτο μέλημα του συγγραφέα ήταν να διασταυρώσει πληροφορίες από διάφορες πηγές για την ιστορική περίοδο και τα γεγονότα που διαδραματιστήκαν. Άλλωστε στο παράρτημα του βιβλίου είναι καταγεγραμμένες οι πήγες.
Κεντρικός ήρωας ένας Έλληνας ναυτικός με ψυχή λιονταρίσια. Ο Κεφαλονίτης Ιωάννης Φωκάς ή Απόστολος Βαλεριάνος, θαλασσοπόρος του 16ου αιώνα, που δοξάστηκε στην υπηρεσία του ισπανικού στέμματος με το όνομα Χουάν ντε Φούκα.
Και μόνο αυτή η μικρή περιγραφή ενεργοποιεί την περιέργεια να διαβάσει κάποιος ετούτο το βιβλίο. Διαβάζοντας ανακαλύπτεις τους ανθρώπινους χαρακτήρες στις ακραίες στιγμές που βίωσαν, πόση δύναμη κρυβόταν μέσα τους και πόση δραστηριότητα και ψυχή χρειάζονταν για να ανταπεξέλθουν στους άγνωστους τόπους, στις νέες πατρίδες.
Θεωρώ το βιβλίο αυτό μια ιστορική εξερεύνηση, σαν μια μικρή εγκυκλοπαίδεια για την εποχή, τους λαούς, τα ήθη κι έθιμα των ιθαγενών. Για τη ναυτική γλώσσα, για τα μακρινά ταξίδια. Λεπτομέρειες για τις κατακτήσεις, και τις επιθέσεις ιθαγενών που θεωρούσαν τους λευκούς μάγους.
Και σε όλη αυτή την ιστορία πρωταγωνιστεί ένας Έλληνας καπετάνιος.
Στην ερευνητική αυτή εργασία -δεν υπάρχει νομίζω άλλος καλύτερος χαρακτηρισμός για το βιβλίο- μέσα από την πλούσια κι επιδέξια από κάθε άποψη προσωπικότητα του Κεφαλονίτη Ιωάννης Φωκάς, για τη δράση και τη ζωή του, την περιρρέουσα πολιτική πολιτισμική και ιδεολογική ατμόσφαιρα της εποχής στην Ισπανία και την καταγραφή ιστορικών γεγονότων, η ανάδειξη της λογοτεχνίας και συγκεκριμένα του μυθιστορήματος ως μιας στρατηγικής της μάθησης, που μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών καθώς μέσα στο κείμενο ο συγγραφέας μεταδίδει γνώσεις μηνύματα, πληροφορίες και διδάγματα στον αναγνώστη.
Προς την κατεύθυνση αυτή επισημαίνονται οι συχνοί ζωντανοί διάλογοι, οι όμορφες εικόνες, που κάνουν τον αναγνώστη κοινωνό της εποχής εκείνης άλλοτε να συμπάσχει με τον Έλληνα Χουαν ντε Φούκα κι άλλοτε να συμμερίζεται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του.
Οι εικόνες που δημιουργούν οι αφηγήσεις επιτυγχάνουν σε μέγιστο βαθμό την επικοινωνία συγγραφέα με το αναγνωστικό κοινό.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ανάγνωσης-μελέτης και επεξεργασίας του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, αναδεικνύεται πράγματι ότι ο Γιάννης Κατσίκης δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να διερευνήσει την εποχή και την ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία.
Παραθέτω και το οπισθόφυλλο που απέδωσε εμπεριστατωμένα μέσα σε λίγες λέξεις ο συγγραφέας, Δημήτρης Φύσσας.
Ο Κεφαλονίτης Ιωάννης Φωκάς ή Απόστολος Βαλεριάνος ήταν θαλασσοπόρος του 16ου αιώνα, που δοξάστηκε στην υπηρεσία του ισπανικού στέμματος με το όνομα Χουάν ντε Φούκα στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, ζώντας ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του στις τότε ισπανικές κτήσεις της Αμερικής. Σήμερα, ένα θαλασσινό πέρασμα στον Νοτιοδυτικό Καναδά έχει τ’ όνομά του, ενώ το άγαλμά του υπάρχει στο Βανκούβερ.
Στο μυθιστόρημα αυτό ο Γιάννης Κατσίκης, αξιοποιώντας όλες τις υπάρχουσες πηγές, βιογραφεί το ιστορικό πρόσωπο και ταυτόχρονα αναπλάθει με λογοτεχνική ζωντάνια ολόκληρη εκείνη την ταραγμένη και βίαιη εποχή των αποικιών, των κονκισταδόρων, της πειρατείας και του ανταγωνισμού των Μεγάλων Ναυτικών Δυνάμεων για το μοίρασμα του κόσμου. Δημήτρης Φύσσας.
*
___________
Βιογραφικό
Ο Γιάννης Κατσίκης είναι συνταξιούχος Γεωλόγος – Πετρολόγος. Γεννήθηκε το 1950 στη Αθήνα και εργάστηκε στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλευτικών ερευνών. Ασχολήθηκε κυρίως με την ηλεκτρονική Μικροσκοπία, τους Δομικούς Λίθους των Αρχαίων Μνημείων και των Τεχνικών Έργων. Παράλληλα γράφει νουβέλες και ταξιδιωτικά αφηγήματα.
*
©Δημήτρης Βαρβαρήγος
❀
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.