Νασρεττίν Χότζας, δύο παραβολές

Αρχείο 21/11/2014

fav-3

Τζάνιμ, μην ανακατεύεστε στη δουλειά μου!

Μια μέρα το μοσχάρι του Χότζα σε ώρες ξαφνικής ζαβολιάς του με πιλαλητά, κουτρουβαλέματα και με πηδήματα μες το μπαχτσέ έκαμε μεγάλο κακό στα ζαρζαβατικά του αφέντη του. Ποιος είδε τον τρελλό και δεν τον φοβήθηκε! Τι να έκαμνε ο Χότζας; Έλα θεέ και περιμάζεψε το πλάσμα σου! Όμως το αζύγωτο μοσχάρι σήκωσε σκόνη και κουρνιαχτό κ’ έφερε την καταστροφή. Ο Χότζας όμως δεν έχασε καιρό. Άρπαξε μια μαγκούρα κι όρμησε κατά πάνω στην αγελάδα του κι αρχίνησε να τη βαράει.

– Μωρέ Χότζα, του είπανε οι περαστικοί. Τι φταίει το καημένο το ζώο και το δέρνεις; Το κακό σου το έκαμε ετούτο το αντπσίζικο μοσχάρι.

– Τζάνιμ, μην ανακατεύεστε στη δουλειά μου, απάντησε ο Χότζας. Εγώ ξέρω τι κάνω. Το μεγάλο το φταίξιμο το έχει αυτή που είναι η μάνα του. Αν δεν του μάθαινε αυτή από πού θα ήξερε ετούτο το δυο μερώ μοσχάρι να είναι μια συμφορά!

fav-3

Τότε τι σε νοιάζει εσένα;

Μια μέρα ο Χότζας καθότανε στον καφενέ κι ήσυχα ήσυχα έπινε τον καφέ του. Ένα πολυλογάς ήρθε κι’ έκατσε κοντά του. Κι αρχίνησε να του ρίχνει του Χότζα από κανένα λόγο για να μαζώξει τον απάντησή του. Ήξερε πως ο Χότζας δε χάριζε κάστανα. Μα τα κάστανα είσανε για κείνους που καταλαβαίνανε. Οι άλλοι που δεν καταλαβαίνανε μήτε γάτα μήτε ζημιά.

Κείνη τη στιγμή ένα παιδί περνούσε μ’ ένα ταψί μπακλαβά που το είχε πάρει απ’ το φούρνο. Ο μποσμπογάζης πέταξε το λόγο πάλι στο Χότζα:

– Για δες, Χότζα, του είπε, ένα ταψί μπακλαβά, τον βλέπει κανείς και τρέχουνε τα σάλια του.

Ο Χότζας δίχως να το σχολιάσει του αποκρίθηκε:

– Τι με νοιάζει εμένα;

– Μα, πρόσθεσε, αμέσως ο γκεβεζές, θαρρώ πως το πάει στο σπίτι το δικό σου.

-Τότε, τι σε νοιάζει εσένα; απάντησε ο Χότζας.

fav-3

Από το βιβλίο του Στέλιου Μαγιόπουλου, Ο Νασρεττίν Χότζας, εκδόσεις Εστίας, 1991

vintage_under2

Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα απλό like στο facebook. Ευχαριστούμε