Αχιλλέας Σωτηρέλλος, Νήσοι Φερόες

photo ©Jonathan Nackstrand/AFP/Getty Image – travelandleisure.com (adjusted by Staxtes2003.com)

Λατρεμένη μου Νούρια…

Οι Νήσοι Φερόες που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «Νησιά των Προβάτων» είναι ένα σύμπλεγμα 18 Νησιών. Πρόκειται για μια χώρα με περιορισμένη αυτονομία που διοικητικά υπάγεται στο βασίλειο της Δανίας. Πρωτεύουσα είναι το Τόρσαβιν στο οποίο διαμένω. Το σπίτι μου, μια μονοκατοικία από πτυχωτό ξύλο βρίσκεται στα περίχωρα κατά μήκος της ακτογραμμής Foroyskir.

Με το που αποβιβάστηκα έπιασα αμέσως δωμάτιο σε ένα φτηνό ξενοδοχείο του ιστορικού κέντρου. Το ίδιο βράδυ στην τοπική παμπ γνώρισα τον Thomas. Εργολάβο κηδειών και αριστερό αναπληρωματικό μπακ της εθνικής ομάδας. Ύστερα από δική του παραίνεση δοκίμασα την τοπική μπύρα (Føroya Bjór) την οποία βρήκα εξαιρετική. Ο Thomas γιόρταζε την επιτυχία της ομάδας του απέναντι στην αντίστοιχη ελληνική η οποία είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2004.

Η επιτυχία πάντως της εθνικής των Νήσων Φερόε ήταν τόσο μεγάλη ώστε η ημερομηνία του θριάμβου θεσπίστηκε ως μέρα εθνικής γιορτής. Η δε σύνθεση της ιστορικής ενδεκάδας ήταν η ακόλουθη:

Nielsen (1), Hansen (22), Gregersen (4), Nattestad (5), Sorensen (9), Benjamisnen (7). Holst (10), Hanson (6), Olsen (8), Vatnamar(14), Edmudson (11)

Ο Thomas δεν αγωνίστηκε σε εκείνο το παιχνίδι, μου πρότεινε ωστόσο μετά την κατανάλωση του δέκατου όγδοου pint και όντας σε κατάσταση προχωρημένης μέθης να δουλέψω ως φύλακας στο νεκροτομείο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου με το οποίο συνεργαζόταν. Δεν μπορείς να διανοηθείς  τη χαρά που πήρα. Και να φανταστείς ότι δεν είχα ούτε μια μέρα στη χώρα.

Οι θάνατοι βέβαια σε μια τόσο μικρή χώρα είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Ο χώρος αρμοδιότητας μου είναι εφοδιασμένος με τέσσερις ψυκτικούς θαλάμους οι οποίοι τις περισσότερες μέρες του χρόνου είναι άδειοι. Αντιλαμβάνεσαι ότι δεν υπάρχει πιο ευχάριστη δουλειά από το να πληρώνεσαι για να φυλάς κενοτάφια.

Μόνο που χθες, με την έλευση της γλυκιάς Birnja άλλαξαν όλα. Η ομοιότητα της μαζί σου ήταν εκπληκτική, ενώ από τον φάκελο της διαπίστωσα ότι είχατε γεννηθεί την ίδια ακριβώς μέρα. Οι κομμένοι καρποί της είχαν ραφτεί πρόχειρα αλλά η έλλειψη αρτηριακής πίεσης είχε διακόψει την αιμορραγία.

Αγαπημένη μου Νούρια.

Πέρασα όλο το βράδυ κάνοντας παθιασμένο έρωτα μαζί της. Έτσι  ακριβώς όπως είχα κάποτε φανταστεί τα κορμιά μας να ενώνονται ανταλλάσσοντας του χυμούς τους. Το επόμενο πρωί η νεκρική ακαμψία είχε καταλάβει όλο της το σώμα, ρίγη συγκίνησης ελευθέρωσε τα δάκρυα από τους αδένες μου καθώς την αποχαιρέτησα παραδίδοντας το άψυχο σώμα της στους συγγενείς της.

Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε με όλες τις τιμές που θα άρμοζαν στα νιάτα και την ομορφιά της…

*
©Αχιλλέας Σωτηρέλλος