Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Εξ αδιαθέτου ―κυκλοφορεί

Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Περιγραφή
Σαράντα τρία διηγήματα για τα παιδικά χρόνια, την οικογένεια και τη φιλία, για τη δυστυχία και τη φτώχεια, για την αγάπη, το μίσος και το μεγαλείο της ψυχής, για τη ζωή και τον θάνατο, αλλά και τον έρωτα, τον απλό, τον μεγάλο και τον ανεκπλήρωτο.

Διαποτισμένες με έντονο συναίσθημα και πινελιές χιούμορ, οι μικρές αυτές ιστορίες είναι σαν γλυκόπικρες αναμνήσεις που ταξιδεύουν στο χρόνο, στο χθες και στο σήμερα, και στα τοπία του χωριού και της πόλης.

Από τότε που κατάλαβα τον κόσμο, παρατηρούσα στο «θέατρο» της ζωής τα δευτερεύοντα. Με ενδιέφεραν περισσότερο οι δεύτεροι και οι τρίτοι ρόλοι, οι ελάσσονες διάλογοι, εκεί εύρισκα την ουσία, γιατί εκεί μέσα εκτυλίσσεται, όπως πιστεύω, η παραγματική ζωή. Αυτούς τους δεύτερους ρόλους προσπάθησα να παρουσιάσω με τα διηγήματά μου, διότι μόνο γι’ αυτούς ήταν οι «σημειώσεις» που κράτησα.

Τους ήρωες των ιστοριών μου τους είδα με αγάπη, ακόμα και τα ατοπήματά τους τ’ αντιμετώπισα με συμπάθεια, όπως θα έκανα με τον ίδιο τον εαυτό μου. Εξάλλου, ανάμεσα στους ήρωές μου και τις ιστορίες τους, κάπου βρίσκομαι κι εγώ ο ίδιος, κάπου εκεί γύρω χτυπά η καρδιά μου.