Το νέο τεύχος της «Ιστορίας Εικονογραφημένης» (635), που κυκλοφορεί από την 1η Μαΐου, έχει ως κεντρικό θέμα τις «Εξορίες και του Εξόριστους στην Ελλάδα».
Ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Λευτέρης Καντζίνος αναφέρεται στις εξορίες της αρχαιότητας, ενώ η φιλόλογος Χριστίνα Μαυροκεφάλου καταγίνεται με τους τόπους εξορίας στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Μάνος Στεφανίδης παρουσιάζει ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος πίνακα με άγνωστες απεικονίσεις Ελλήνων ζωγράφων της Σχολής του Μονάχου.
Ο ιστορικός Νίκος Γιαννόπουλος εξιστορεί –επετειακά– τη Μάχη της Κρήτης και τη συμμετοχή των αμάχων στις επιχειρήσεις, ενώ ο γνωστός δημοσιογράφος και ιστορικός Τίτος Αθανασιάδης αφηγείται την άγνωστη περίπτωση της δολοφονίας του Ισπανού πρωθυπουργού Καναλέχα το 1912 στην Μαδρίτη.
Επίσης ο ιστορικός ερευνητής Αλέξης Μιχαηλίδης παρουσιάζει με άγνωστες λεπτομέρειες την «άγνωστη» επανάσταση της Κύπρου το 1833, ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ανδρέας Στεργίου, αναλύει την εξωτερική πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή στα Βαλκάνια και την Ευρώπη και η επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Αλεξία Αλτουβά βιογραφεί τον Δημοσθένη Αλεξιάδη (1839-1916), ενός από τους σημαντικούς πρωτεργάτες του νεοελληνικού θεάτρου.
Τέλος ο διεθνολόγος Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος αφηγείται τον δραματικό βίο του σημαντικού αγωνιστή και ιστορικού της Επανάστασης του 1821 Νικόλαου Κασομούλη (1795-1872), και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Ράγκος δημοσιεύει το δεύτερο μέρος του εξαιρετικού ενδιαφέροντος άρθρου του για τα Σιμωνιακά (1874-1876), το μεγάλο εκκλησιαστικό σκάνδαλο με τις δωροδοκίες υπουργών από μητροπολίτες.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.