Ανταποκρίσεις Απόστολου Θηβαίου, Força Barça

Αρχείο 19/09/2017

Δράμα για δυο αρχηγούς
και τα πληρώματά τους

(Μικρή αυλή στο πίσω μέρος κρατικού μεγάρου. Ντυμένα με γαλάζια και κόκκινα κοστούμια τα πληρώματα τρέχουν έξαλλα. Φροντίζουν μια τελευταία λεπτομέρεια, προβαίνουν σε μια διευκρίνιση. Χάνονται μες στους διαδρόμους και έπειτα κάποια αγωνία τους ξερνά και πάλι απ΄το εσωτερικό του επιβλητικού κτιρίου. Κάθε τόσο κάποιος απ΄τα πληρώματα τρέχει και ανακοινώνει τις σπουδαιότερες προσελεύσεις. Οι υπεύθυνοι των πληρωμάτων κάθονται ειρηνικά κάτω απ΄τους ίσκιους. Στο πλάι τους οι αρχηγοί, κάπως άβουλοι και τρομαγμένοι μετρούν τις ώρες.

Μόλις φάνηκαν οι τεχνίτες του παραβάν. Πρόκειται για ένα παράξενο κολλάζ με εικόνες απ΄τα νησιά, με καρυάτιδες και ένα σωρό λησμονημένους ρυθμούς. Η Αρκαδία ξαναζεί στη μικρή εκείνη αυλή. Οι αρχηγοί κοιτάζονται αμήχανοι. Χαμογελούν από ευγένεια, ιδρώνουν, χαλούν το μακιγιάζ τους και τα συνεργεία των κοριτσιών που ξέρουν καλά πώς να σκεπάζουν κάθε αγωνία, εισβάλλουν και αναστυλώνουν τα αγέρωχα πρόσωπα. Η διεθνής έκθεση βρίσκεται στο επίκεντρο των γεγονότων. Τρακτέρ, γελωτοποιοί, εκπρόσωποι της βαριάς βιομηχανίας και παλιοί άγγελοι συρρέουν απ΄όλα τους δρόμους. Οι στρατηγοί εισέρχονται με τ΄άρματά τους. Ξεχωρίζουν μέσα απ΄το κήτος, μιλούν μ΄ασύρματες φωνές. Τα λεωφορεία αφήνουν ξέφρενα πλήθη από κάθε γωνιά του μικρού αυτού κόσμου. Πορείες με πύρινα συνθήματα περνούν από απόσταση και όμως σκίζουν τον αέρα. Τρομάζουν τους αρχηγούς, ξανά τα κορίτσια του μακιγιάζ που όλα τα σβήνουν και όλα τα διορθώνουν. Πέφτει το σούρουπο και οι γεννήτριες που θρέφουν όλους εκείνους τους φωτισμούς μπαίνουν όλες μαζί σε μια παράφορη λειτουργία. Ο τόπος μυρίζει πετρέλαιο, οι κινητήρες τους ζεσταίνονται και οι προβολείς που μέχρι τότε ήταν ένας σβησμένος κόσμος λούζουν στο φως τους χώρους της έκθεσης. Η νύχτα θα φθάσει. Οι μυρωδιές των κήπων θα γεννηθούν και πάλι. Ήσυχα, θα κλέψουν τις καρδιές των αρχηγών. Οι υπεύθυνοι των πληρωμάτων φροντίζουν για όλες αυτές τις λεπτομέρειες, κατευθύνουν, αφήνουν μια δήλωση σε κάποιον νεαρό δημοσιογράφο, στέλνουν ένα μήνυμα αγάπης, επισημαίνουν έναν κίνδυνο. Οι καλοί, θαρραλέοι εργάτες παίρνουν τις θέσεις τους στην έκθεση και μια βροχή από φέιγ βολάν πλημμυρίζει τη μικρή αυλή.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Εγώ απ΄την αρχή σας είπα πως δεν θέλω.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ
Μα αρχηγέ μου κακώς φοβάστε. Οι εργάτες είναι δικοί μας άνθρωποι. Φίλοι, πώς το λένε. Το κόμμα βρίσκεται πάνω απ΄όλα στη ζωή τους. Ένα σας νεύμα θ΄αρκούσε για να ριχτούν στη μάχη.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Νεύμα; Τι νεύμα;

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ
Ας πούμε, η πρόθεσή σας να κλάψετε για τα δεινά αυτού του τόπου. Η βροντερή σας φωνή όταν ανοίγετε διάπλαττα ένα παράθυρο στο μέλλον. Ο τρόπος που σταυρώνετε τα χέρια σας, όπως κάνουν εμπρός στα μνημεία και τους νεκρούς.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Παράθυρο, ε;

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ
Τι συγκίνηση, τι πράξη μεγαλειώδης αυτό το παράθυρο. Εσείς δεν ξέρετε, δεν νιώθετε ποτέ από πόσα χρώματα, από πόσες ελπίδες κρατιέται μια σκιά. Το παράθυρό σας είναι μια επανάσταση.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Επανάσταση είπατε;

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Εδώ θα υψώσω είπατε τα χέρια μου; Και έπειτα θα χειροκροτήσουν το υποσχεθήκατε, έτσι δεν είναι;

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ
Μα σας το ΄πα. Οι άνθρωποι στην πλατεία είναι δικοί μας. Να δείτε τι έχουν ετοιμάσει για να νιώσετε καλύτερα. Τι συνθήματα, τι ποδοκροτήματα, ο παλμός τους θα σπάσει τα σύνορα της πόλης. Μπαλέτα, παλιά σύμβολα με αναμνηστική αξία, σουβενίρ ενός αλησμόνητου καιρού.

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Αν είναι έτσι. Ας κοιτάξουμε λοιπόν προς το μέλλον.
(μοιάζει με κάποιον αφελή που αδυνατεί να φανταστεί)
Εσείς συνάδελφε διαθέτετε το δικό σας κοινό;

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
(με συστολή και έκδηλη ευγένεια)
Απ΄ότι μου είπαν, πρόκειται για χιλιάδες εργάτες.

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Γνωρίζετε τις ειδικότητες;

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Θε μου οι ειδικότητες! Πώς θα απευθυνθώ αν δεν ξέρω με τι καταπιάνονται; Ας πούμε, αν πρόκειται για ψαράδες, θα΄ταν απρέπεια να μην πω μια κουβέντα για τη θαλασσινή μας μοίρα. Ή αν είναι εργάτες του δήμου, θα πρέπει να τονίσω, να κάνω ξεκάρο, πως αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται προς όφελος όλων, πως περνούν τις νύχτες σαν συλλήπτορες έξω απ΄τις αυλές μας φροντίζοντας επιμελώς όσα αρνηθήκαμε. Όσα δεν αγαπάμε.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ
Είναι όλα φροντισμένα. Εσείς, προσέξτε, θα πρέπει μόνο να τινάξετε τα χέρια σας. Όπως κάνουν τα σέντερ φορ όταν σημειώνουν ένα τέρμα. Ελάτε, δείξτε μου, βάλτε ένα γκολ!

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Τι ωραία που ανοίγετε τα χέρια σας! Αν δεν σας ήξερα προσωπικώς θα υπέθετα πως εδώ, εμπρός στα μάτια μου επέστρεψε ένα σπάνιο και ασύγκριτο είδος.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Με κάνετε και ντρέπομαι. Ευτυχώς με τέτοιο κόκκινο τίποτε δεν θ΄αποκαλυφθεί. Είμαι σίγουρος πως και εσείς θα έχετε τον τρόπο σας.

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Κοιτάξτε. Η γνώμη σας έχει περίσσια αξία για μένα.
(ανοίγει τα χέρια του)

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Τι ανασεμιά, τι χάρη! Μα εσείς είστε ταλέντο φυσικό. Μπράβο σας, ολόψυχα!

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Σας ευχαριστώ. Και εσείς, έχετε ένα αμίμητο νεύρο στις κινήσεις σας.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
(σκύβει και μιλά εμπιστευτικά στον γαλάζιο αρχηγό)
Να ξέρατε πόσο καιρό παιδεύομαι μ΄αυτήν την ιστορία. Εγώ, από αφέλεια να πούμε, είπα ό,τι είπα. Περισσότερο για να γλιτώσω απ΄τα κορίτσια του μακιγιάζ. Ξέρετε, έχω λησμονήσει τ΄αληθινό μου χρώμα. Προπονούμαι σαν τους Ιταλούς επιβήτορες. Την πιο κρίσιμη στιγμή θα μ΄ευνουχίσουν.

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
(σκύβει και εκείνος εμπιστευτικά προς τον αρχηγό των κόκκινων. Οι επικεφαλής των πληρωμάτων παραμένουν σε επαγρύπνηση.)
Ξέρετε, και η δική μου περίπτωση… Είναι παρεξήγηση.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Υπέροχη λέξη! Την χρησιμοποιώ κατά κόρον!

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Ξέρετε, ο μπαμπάς, -έχει φύγει τώρα-, ορίζει ρητά στη διαθήκη του. Τ΄όνομά μου διαβάστηκε μεγαλόφωνα στην αίθουσα. Να ξέρατε πόσο μίσησα τότε τον μπαμπά. Αποφάσισα ακόμη και να ξεκληρίσω όλο του τον στρατό, να θίξω τις αρχές του. Επέβαλα απαγορεύσεις. Μα ήταν όλα μάταια.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Έχετε υπογράψει;

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Τι εννοείτε;

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Αν έχετε υπογράψει μην ανησυχείτε. Σκίστε το συμβόλαιο και πάει, τέλειωσε. Έχετε δει τις εκτελέσεις; Πρόκειται για υπέροχες μπροσούρες του 18ου αιώνα. Αυτός ο αιώνας ξέρετε έμεινε στην ιστορία απ΄την ωραιότητα της φράσης. Περιέχει δόξα, δεν νομίζετε;

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Καημένε μου, τα έχετε χαμένα. Κοιτάξτε, το κακό με τον μπαμπά είναι ό,τι έχεις ζήσει μια ζωή πριν ακόμη ξεκινήσει. Αν ήταν ποδοσφαιριστής θα ήταν πιο εύκολο. Προσπαθώ να μάθω μα όλοι μου λένε πως πέρασα το κατώφλι και πως είμαι μεγάλος και να δω τι θα κάνω με τη ζωή μου. Και πως το ποδόσφαιρο δεν είναι το φόρτε μου και άλλα παρόμοια.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
(πίνει ανόρεχτα το ποτό του. Όλα είναι ανόρεχτα. Οι δρόμοι, τα καφενεία, τα γήπεδα, οι γυναίκες, τα λεωφορεία, το μεσημέρι, το απόγευμα, οι γιορτές.)
Και τα ποτά εδώ, σκέτο πετρέλαιο.

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Θα σας συμβούλευα να είστε νηφάλιος. Αλλιώς το σχέδιο της αποδράσεως θα πάει στράφι. Έχετε φαντάζομαι, έτσι δεν είναι; Δεν μπορεί να έχετε αφεθεί στο ρεύμα της ιστορίας και άλλα τέτοια.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Θα πάρω άλλο ένα. Να΄στε αποφασιστικός. Τα διλήμματα στη ζωή πρέπει να λύνονται εν τη γενέσει τους. Αγρυπνάτε!

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ
(απευθύνεται στον αρχηγό.)
Διαβάστε την πρώτη στροφή. Είναι έκτακτο γεγονός. Η πρώτη βόμβα υδρογόνου. Ξέρετε τι χαρά είναι αυτή για την ανθρωπότητα; Σαν να γεννήσαμε όλοι μαζί μια υγιέστατη κόρη.

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Χερσόνησος. Τμήμα ξηράς που περικλείει.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Συνεχίστε.

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Πώς τολμάτε!

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Είστε αληθινός ηθοποιός!

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
(τώρα έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του. Από την γκρεμισμένη αυλόπορτα εισβάλλει δίχως τίποτε ένας στρατάρχης.)
Η χερσόνησος, σας λέω…

ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ
Στις διαταγές σας!

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Πάρτε τον έξω!

ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ
Είμαι βέβαιος πως ήρθαμε και πάλι στα πράματα!
Αρχηγέ, αρχηγέ!

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Θ΄αστειεύεστε! Κάτι τέτοιο δεν θα το ενέκρινε κανείς κριτικός μόδας.
Ίσως η ιδιότητά σας είναι κάπως ερωτική. Όμως, το ζήτημα είναι άλλο.
Πάρτε τον έξω!

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Καλέ μου φίλε! Μην τρομάζετε. Ο μπαμπάς όρισε ρητά πως εκ δεξιών μου θα στέκει πάντα η συνδρομή της πολιτείας, η ανταπόδοση της πατρίδος. Ο κύριος στρατάρχης είναι έκτακτος και παριστάνει μοναδικά τον αρλεκίνο. Αργότερα, στο πρώτο διάλειμμα ίσως, όταν θα φεύγει από απέχθεια το κοινό, θα τον παρακαλέσω να σας τον υποδυθεί. Θα μείνετε άναυδος.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Ανυπομονώ! Τελικά είστε διασκεδαστικός.

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Μα και εσείς! Έχετε έναν τρόπο να μειώνετε τις στιγμές, να τα κάνε όλα τόσο φυσικά.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Δηλαδή;

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Διαθέτε μια νεανικότητα που την είχε ανάγκη η ζωή μας.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Τα παραλέτε.

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Έχετε δίκιο. Μα εσείς με ρωτήσατε.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Παρακολουθείτε τον αθλητισμό;

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Ανελιπώς.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Είμαι φίλος του ποδοσφαίρου.
Αργούν να μπουν τα γκολ και έχεις τόση ελευθερία στο παιχνίδι για να κάνεις λάθος.

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Ίσως έχετε δίκιο.

ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ
(με μια φωνή, απευθύνονται ο καθένας στον αρχηγό του.)
Και τώρα ήσυχα ήσυχα τ΄αγόρι μου θα περπατήσει πάνω στη ράμπα,
(μία, μία φωνή τώρα)
θα κάνει μια στροφή, δυο,
θα πει το ποίημα του φθινοπώρου,
εκεί μες στα φώτα,
ένα σιγανό τραγούδι με συνοδεία βιομηχανική,
και ίσως αν είναι καλό, πολύ καλό παιδί,
μπορεί να παίξει απόψε
στο αίθριο του μεγάρου.

ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΡΧΗΓΟΙ
Μπορούμε να δούμε και ποδόσφαιρο;

ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ
Força Barça

*

©Απόστολος Θηβαίος

φωτο©Στράτος Φουντούλης

vintage_under2