Η ποιητική γλώσσα στην «Κρεμμυδαποθήκη», της Κατερίνας Λιάτζουρα, ένας ύμνος στις εφηβικές μνήμες

«Η Κρεμμυδαποθήκη», η νέα ποιητική συλλογή της Κατερίνας Λιάτζουρα, εκδόσεις Βακχικόν, 2020.

Του Θανάση Τοτόμη *

Στην ποιητική συλλογή της Κατερίνας Λιάτζουρα ενυπάρχουν, τα συναισθήματα, ο πόνος, η θλίψη, οι προσδοκίες, τα πρόσωπα, η νοσταλγία, οι απώλειες, τα παιδικά βιώματα, οι αναμνήσεις, η προσμονή, μοτίβα της φύσης, το μαρτιάτικο φεγγάρι, ο πλάτανος, το κόκκινο γεράνι, η αποθήκη, ο μύλος, οι εικόνες,οι τόποι, η Χαλκίδα και οι γειτονιές της Στουτγκάρδης, η πλατεία Φριζή, ο σταθμός των τρένων και η μεγάλη γέφυρα τηςΧαλκίδας, οι δρόμοι Ιστιαίας και Αβάντων, ο Καράμπαμπας, η Χιλιαδού, και το Πήλιο.

«Η Κρεμμυδαποθήκη», είναι ένας ύμνος της ποιήτριας, στις εφηβικές  μνήμες – «ο ασβέστης της καρδιάς«, «δυο παλάμες απόσταση, η αγάπη άρχισε να ανθίζει«στις αναμνήσεις, στην ανεμελιά, και τις χαρές, ένας κρυψώνας για να διαφυλάσσει με τη γραφή της, τα όνειρα και τις προσδοκίες της.

Στη νέα της ποιητική συλλογή η Κατερίνα Λιάτζουρα, παραδίδει στο βιβλιόφιλο κοινό μια ποιητική γλώσσα έντονη, λιτή, απέριττη, χειμαρρώδη.

Με τρόπο καταιγιστικό, συλλέγει, και καταθέτει τις ποιητικές της εικόνες, τα συναισθήματα, τους τόπους, τους υπαρξιακούς προβληματισμούς και τις αγέρωχες αναζητήσεις της.

«Η Κρεμμυδαποθήκη«, είναι η τρίτη ποιητική συλλογή της Κατερίνα Λιάτζουρα.

Η ποιήτρια, μεταφράζει γερμανόφωνη ποίηση, σύγχρονους έλληνες ποιητές και ποιήτριες στα γερμανικά, και ασχολείται με τη φωτογραφία. Έχει σπουδάσει γερμανική φιλολογία, γεννήθηκε στη Γερμανία, ενώ ζει και εργάζεται στη Χαλκίδα.

Έργα της, Αποκαΐδια ηθικής, εκδόσεις Βακχικόν, 2017, Σκέψεις, εκδόσεις Μανιφέστο, 2013. Μετάφραση: Ποιήματα της Άννας Όσπελτ, εκδόσεις Βακχικόν, 2020, Ανθολογία νέων αυστριακών ποιητών / Σοφί Ράιερ, Κατερίνα Τίβαλντ, Μαρλίς Θούσβαλντ, Κορνηλία Τράβνισεκ, Μάριο Κέσζνερ, Βόλφγκαγκ Μίλεντορφερ, Μίχαελ Μπεϊστάινερ, Κρίστιαν Τέισλ, εκδόσεις Βακχικόν, 2019. Συμμετοχές: Ανθολογία μικρού διηγήματος για τη νύχτα, εκδόσεις Κύμα 2017, Ιστορίες πάθους και μαγειρικής, εκδόσεις Κύμα 2017.

*

* ©Θανάσης Τοτόμης, συγγραφέας