Ειρήνη Θυμιατζή, Σχέδια εν λευκώ

―Διακρίνεις κάτι στο βάθος; ρώτησε η Ξένια με αγωνία, τεντώνοντας τον κορμό της από τη μέση και πάνω. Καθόταν στην πολυθρόνα και περίμενε ανυπόμονα να ακούσει τι θα έλεγε η φίλη της.

-Εμένα μου φαίνονται σαν ζώα. Το ένα μοιάζει με αρκούδα, το άλλο με ζαρκάδι. Καθαρός ορίζοντας, καθαρό και το περίγραμμά τους, είπε η Λένη χωρίς αμφιβολία.

-Αποκλείεται! Τα ζώα αυτά δεν μπορούν να συνυπάρξουν στα ίδια περιβάλλοντα.

-Μα τι λες τώρα; Είπε η Λένη ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής, φανερά ενοχλημένη. Για έλα από τη μεριά μου! Τι βλέπεις από δω;

Η Ξένια σηκώθηκε με προθυμία. Πλησίασε τη φίλη της. Εστίασε το βλέμμα της στο συγκεκριμένο σημείο που της έδειχνε.

-Βλέπω έναν άνδρα με καπέλο. Σηκώνει το δεξί του χέρι. Σαν να θέλει να χαιρετίσει κάποιον μακριά. Με το άλλο χέρι αγκαλιάζει μια κοπέλα. Είναι καθαρές φιγούρες. Ανάλαφρες, ξένοιαστες.

-Μμμ…ανασήκωσε τα φρύδια και γούρλωσε τα μάτια της η Λένη. Δεν βλέπω τίποτα από όσα λες.

-Τι είχε πει ο μικρός πρίγκιπας; «Μόνο με τα μάτια της καρδιάς βλέπεις καλά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια».

-Τρέχει κάτι καλό και δεν το λες;

-Θα δείξει, είπε με αινιγματικό χαμόγελο η Ξένια.

-Μουσίτσα! Και στην απέναντι μεριά, τι βλέπεις;

-Εκεί βλέπω ένα καζάνι που βράζει. Βγάζει καπνούς, καιρό τώρα. Αριστερά και δεξιά του είναι δυο ζώα ξαπλωμένα. Δεν βλέπω καλά το χρώμα τους. Πράσινο, γκρι; Έχουν μεγάλες ουρές. Έπιασε μια καστανοκόκκινη μπούκλα που έπεφτε στα μάτια της. Προσπάθησε να την ακινητοποιήσει πάνω από το μέτωπο. Δεν ήθελε τίποτα να την αποπροσανατολίζει από τον στόχο της. Την ιχνηλάτηση των συμβόλων. Και συνέχισε:

Είχες κανένα περιστατικό τις μέρες που πέρασαν; Μα βέβαια, κροκόδειλοι…μήπως κροκοδίλεια δάκρυα; Έκλεισε με νόημα το ένα μάτι.

-Αν είναι κροκόδειλοι, αυτό σημαίνει προδοσία ή ατύχημα. Αχ, δεν θα αντέξω πάλι! Η Ξένια σήκωσε τα χέρια της στο πρόσωπο. Κάλυψε τα μάτια της. Σαν να μην ήθελε να βλέπει ή να φαντάζεται τις πιθανές σκηνές. .

-Μπα! Τι ακούω; Έχεις προχωρήσει στην τέχνη, είπε με ελαφρά ειρωνικό ύφος η Λένη. Έλα πάλι να δεις!

-Μια ψηλή καμινάδα βλέπω. Από το φουγάρο βγαίνει καπνός. Πω πω! Αριστερά και δεξιά δυο ξαπλωμένοι αλιγάτορες. Τι σημαίνουν αυτοί;

-Έλα τώρα που τα παίρνεις όλα στα σοβαρά. Μια κουβέντα κάνουμε για πλάκα.

– Κι όμως…Κάποιοι ερμηνεύουν με επιτυχία τα σύμβολα του καφέ…

– Και τι είναι η ζωή χωρίς εκπλήξεις;

*

©Ειρήνη Θυμιατζή, 29.1.2021

φωτο: Στράτος Φουντούλης