Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Οικογενειακή ρίζα 70 ―κυκλοφορεί [αποσπάσματα]


[…] Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό τους, έφυγε κι ο Μιχάλης για τον Πειραιά, και το σπίτι αφέθηκε να ρημάξει. Μαζί του πήρε μόνο τα ραβδιά και μια φωτογραφία όπου φαινόταν ο πατέρας του να βαστάει μια τσάπα, ο ίδιος με το πρώτο του ραβδί (της αγριελιάς) κι η μάνα του έγκυος στα δίδυμα, σχεδόν με την κοιλιά στο στόμα. Για τον Μιχάλη, τα δίδυμα ήταν σαν να μην είχαν γεννηθεί. Δεν τα ξανάδε κι ούτε μίλησε ποτέ στα δικά του παιδιά γι’ αυτά. Στα χρόνια που ακολούθησαν, τα ίχνη τους σχεδόν χαθήκαν, και μόνο φήμες κυκλοφορούσαν ότι ο οικισμός τους με πλινθόκτιστα σταβλάκια βρισκόταν κοντά στη θέση Δίραχο, ότι μεγάλωναν τα παιδιά τους μαζί με τα οικόσιτα ζώα τους και τους τρίτωνες της Δρακολίμνης που τους ακολουθούσαν πιστά σαν κατοικίδια, ότι οι κοιλιακοί μύες των νεοτέρων είχαν αποκτήσει πορτοκαλέρυθρο χρώμα όμοιο με της σαύρας, ότι από τα οπίσθιά τους φύτρωναν ουρές που έμοιαζαν με πλατιά πτερύγια, κι άλλα τέτοια γλαφυρά. Η γειτνίαση με τους τρίτωνες και όλοι οι θρύλοι που ’χαν γεννηθεί από αφηγήσεις γύρω από το βίο τους τους έκαναν γνωστούς μεταξύ των χωριανών ως «Δράκους».[…]
Η Οικογενειακή ρίζα 70 διατρέχει, σχεδόν με ληξιαρχική σχολαστικότητα, την ιστορία της οικογένειας Καλογερή – μέλη της οποίας εμφανίζουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους κάποιο υπερφυσικό «χάρισμα» – και εκτείνεται στο χρόνο και στους τόπους (από τα τέλη του 19ου αιώνα σε ένα μικρό χωριό της ορεινής Φωκίδας ως τη Νέα Υόρκη το 2019) μέσα σε ένα σκηνικό που περιλαμβάνει τη μετανάστευση, την αστυφιλία, τη Μικρασιατική καταστροφή, τη γένεση του ρεμπέτικου, τους Βαλκανικούς, τον Εμφύλιο.
Η Οικογενειακή ρίζα 70 οργανώνει ένα διάλογο της πραγματικότητας με ένα σύμπαν φτιαγμένο από σκιές κι οράματα, χρησιμοποιώντας ως όχημα τα μικροδιήγηματα τα οποία – διατηρώντας την αυτοτέλειά τους – συναρμόζουν εντός ενός σφιχτού μυθιστορηματικού ιστού.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κωνσταντίνος Χ. Λουκόπουλος γεννήθηκε  στην Ελευσίνα, έχει σπουδάσει Φυσική και Ιστορία & Φιλοσοφία της Επιστήμης, κι εργάζεται, ως Φυσικός, σε φροντιστήρια.  Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές κι ένα βιβλίο με πεζά κείμενα μπονζάι. Ποιήματά του, διηγήματα και αναγνωστικά σημειώματα έχουν δημοσιευτεί σε διαδικτυακά και έντυπα περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και ανθολογίες. Για χρόνια υπήρξε συγγραφέας βιβλίων Φυσικής στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και Έναστρον. Διατηρεί το ιστολόγιο: «Έλευσις, ένα ταπεινό ενδιαίτημα αθανασίας» (https://loukopk.wordpress.com)

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΕΝ ΕΛΕΥΣΙΝΙ – ποιήματα – Μικρές Εκδόσεις – 2018 – Έναστρον 2020 (β)
ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ – μικροκείμενα και διηγήματα μπονζάι – Έναστρον – 2018
ΕΝΥΠΝΙΑ ΤΑ ΜΕΘΕΟΡΤΙΑ – ποιήματα – Έναστρον – 2020
ΓΕΝΟΣΗΜΑ –  278 πεζά ποιήματα – εκδόσεις ΑΩ – 2021
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΡΙΖΑ 70 – μυθιστόρημα –  Έναστρον 2023
ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ  (Les Pays Bas) – ποιήματα –  Έναστρον 2023 (υπό έκδοση)