Ανταποκρίσεις Απόστολου Θηβαίου, Παλιές Συναυλίες

Αρχείο 07/03/2017

fav-3

I.
Η μπάντα παίζεικάθε Δευτέρα βράδυ. Ο ντράμερ, που μετρά ήδη δέκα χρόνια στο ίδιο πόστο, υπήρξε ο εμπνευστής. Έπειτα από μερικές αδέξιες προσπάθειες  κατόρθωσε να βρει  τα κατάλληλα  πρόσωπα και ύστερα όλος ο κόσμος τους άνηκε. Εκείνος  μένει πάντα στη σκιά. Τον κυριεύουν οι μουσικές, γεννιέται και πεθαίνει μες στις κλίμακες. Αργότερα το ίδιο βράδυ  θ΄απομείνει μονάχος και θα θυμηθεί όλα εκείνα τα αλησμόνητα χρόνια. Σικάγο, ο Ρόνυ της 42ης λεωφόρου με το σαξόφωνό του κάτω απ΄τα φώτα μιας γριάς πόλης  παραμονές του 1980. Σαν Φρανσίσκο, ουρλιαχτά, ασφυκτικά αμφιθέατρα, κορίτσια του Ανόι με μια αμερικάνικη σημαία ανάμεσα στα πόδια τους, τραγούδια στην ακμή τους. Για τώρα και για πάντα.

II.
Έπαιξαν με την ψυχή τους απόψε. Ύστερα μέθυσαν στο κακόφημο ξενοδοχείο. Έμειναν εκεί  ως το πρωί με κάτι μάτια σφαγεία. Το χάραμα, με το πρόσχημα της καινούριας περιπέτειας έδωσαν τα χέρια και έτσι κάπως απλά και κάπως θλιμμένα, έκλεισαν τα υπέροχα σόλο της νύχτας.

III.
Στο γήπεδο, -να θυμάσαι το Κίερι, τον Φοίβο, τα πλοία που καθελκύονται το ένα μετά το άλλο μες σε γιορτές-, έχουν στήσει τη σκηνή. Όλος ο υπόλοιπος χώρος  φλέγεται από χορούς και κραυγές και λεβέντες ερωτιδείς  που παραπατούν και κλαίνε έξω από τις αυλές και τις κλεισμένες πόρτες. Ηλεκτρισμένα  τα όργανα  που ουρλιάζουν και οι ενισχυτές και η σκόνη απ΄τον παλιό, εκείνο πελοποννησιακό καιρό.

IV.
Η ιδέα για τις παλιές συναυλίες γεννήθηκε όταν μια νύχτα φάνηκε η σκιά σου, σε μια από τις πιο σπάνιες αναλαμπές του θεάτρου των Ιαπώνων. Τόσο γρήγορα που χάθηκες σαν τις μελωδίες και τα ειδύλλια του νότου που στεγνώνουν στον άνεμο. Ξέρεις, ήσουν πάντα ένας τόπος για να πεθαίνουν τα παλιά πράγματα. Ένα τραγούδι, σημάδι εκείνης μιας παράξενης και κρυφής ζωής των πραγμάτων, που απόψε σ΄αποχαιρετούν.

*
©Απόστολος Θηβαίος

φωτο©Στράτος Φουντούλης

vintage_under2

Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα απλό like στο facebook. Ευχαριστούμε